Ο Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος είναι ένα συγκρότημα εκδοτικών επιχειρήσεων που καλύπτει, τα τελευταία 80 χρόνια, ένα ευρύτατο φάσμα εκδοτικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, αποτελώντας έτσι έναν από τους ιστορικότερους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους με αδιάλειπτη παρουσία επί δεκαετίες. Ιδρύθηκε το 1936 από τον Ανδρέα Ι. Πουρνάρα με αποκλειστικό αντικείμενο την έκδοση των «Απάντων των Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων». Στη σειρά αυτή, εκδόθηκαν 40 συγγραφείς σε 450 τόμους, καθιστώντας προσιτό στο σύγχρονο αναγνωστικό κοινό ένα μεγάλο μέρος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Το επίτευγμα αυτό βραβεύτηκε το 1967 από την Ακαδημία Αθηνών.

Η εκδοτική δραστηριότητα του ΠΑΠΥΡΟΥ συνεχίστηκε το 1962 με την ίδρυση της εταιρείας ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε. από τον Γιάννη Α. Πουρνάρα, εταιρεία που είχε σαν αντικείμενο την έκδοση εγκυκλοπαιδικών και ιστορικών έργων και κυρίως έργων με τη συνεργασία του οίκου Larousse της Γαλλίας και άλλων γνωστών ξένων οίκων όπως FABRI και MONDATORI (Ιταλία), KISTER (Ελβετία) και ENCYCLOPAEDIA BRITANNICA (ΗΠΑ).Η εκδοτική αυτή κίνηση δημιούργησε, μεταξύ άλλων, την εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΣ ΛΑΡΟΥΣ ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΚΑ. Στο έργο αυτό, που αποτελείται από 61 τόμους, επιτεύχθηκε για πρώτη φορά στα παγκόσμια εκδοτικά χρονικά η επιλεκτική διαμόρφωση της ύλης από τις πηγές τριών κορυφαίων εκδοτικών οργανισμών. Το 2005 κυκλοφόρησε η νέα έκδοση της Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, πλήρως ανανεωμένη και συμπληρωμένη, σε 56 τόμους μικρότερου και πιο εύχρηστου σχήματος, ενώ παράλληλα κυκλοφόρησε σε 13 τόμους το ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, Αρχαίας, Μεσαιωνικής και Νέας.

Το 1970, με το σήμα ΒΙΠΕΡ, ο Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος εγκαινίασε την έκδοση βιβλίων τσέπης στην Ελλάδα, με σημαντικές ευεργετικές επιπτώσεις στη διεύρυνση του αναγνωστικού κοινού. Ο δυναμισμός με τον οποίο έγινε η είσοδος του νέου αυτού τύπου βιβλίου στην αγορά, με ταυτόχρονη κυκλοφορία κάθε εβδομάδα πολλών τίτλων, εξασφάλισαν μια πρωτοφανή επιτυχία στα εκδοτικά χρονικά. Είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι το 1945, πρώτο χρόνο κυκλοφορίας των βιβλίων τσέπης στις ΗΠΑ (από την Pocket Book Inc.), πουλήθηκαν 4.500.000 αντίτυπα. Στην Ελλάδα, το 1971, έναν μόλις χρόνο μετά την κυκλοφορία τους, είχαν ήδη πουληθεί 6.000.000 Βίπερ, αριθμός που πολλαπλασιάστηκε τις επόμενες δεκαετίες. Το σήμα ΒΙΠΕΡ συνδέθηκε απόλυτα με τον Εκδοτικό Οργανισμό Πάπυρος και έγινε συνώνυμο του βιβλίου τσέπης.

Το 1968 ιδρύθηκε και η ΠΑΠΥΡΟΣ PRESS, με σκοπό την εκδοτική δραστηριότητα στον χώρο των περιοδικών εντύπων. Οι σημαντικότερες εκδόσεις τής είναι:

ΙΣΤΟΡΙΑΕικονογραφημένη: μηνιαίο περιοδικό ιστορικής ύλης. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε το 1968 και από τότε εκδίδεται χωρίς διακοπή, έχοντας κατακτήσει ένα σταθερό, αφοσιωμένο αναγνωστικό κοινό.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Eβδομαδιαίο περιοδικό ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητος, με την αποκλειστική συνεργασία διεθνών περιοδικών όπως ECONOMIST, EPOCA, PANORAMA, L’EXPRESS, PARIS MATCH, TIME. Η έκδοση αυτή εγκαινίασε στην Ελλάδα τη σύγχρονη φυσιογνωμία του Newsmagazine.

ΤΗΛΕΡΑΜΑ: Τηλεοπτικό εβδομαδιαίο περιοδικό. Βρίσκεται επί πολλά χρόνια στις κορυφαίες θέσεις κυκλοφορίας των ελληνικών περιοδικών,

Το 2007, ο Πάπυρος εγκαινίασε μία νέα σειρά σύγχρονής παγκόσμιας λογοτεχνίας με σκοπό να παρουσιάσει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό βραβευμένους συγγραφείς από όλο τον κόσμο. Στη σειρά αυτή προστέθηκε η βιβλιοθήκη του εμβληματικού Ουρουγουανού συγγραφέα Eduardo Galeano, η οποία εμπλουτίζεται κάθε χρόνο, η σειρά παιδικών βιβλίων ΜΙΚΡΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, η σειρά ΣΥΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ καθώς επίσης και πολλές άλλες εκδόσεις που ακολουθούν τη μεγάλη παράδοση του Παπύρου στην ποιότητα, το κύρος και την αξιοπιστία. Ο Πάπυρος επιμένει στη γραμμή του ποιοτικού βιβλίου, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό χτίζεται μια πιο ουσιαστική και πιο διαρκής σχέση ανάμεσα στον «παραγωγό» του βιβλίου και τον αναγνώστη του. Και στη γραμμή αυτή υπακούει επίσης η επιλογή του εκδοτικού οίκου να συνεργάζεται με δόκιμους μεταφραστές και επιμελητές, και να μην κάνει «εκπτώσεις» στην υλική διάσταση του βιβλίου, στην επιλογή του χαρτιού και της τυποτεχνικής εμφάνισης.